HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

zaterdag 2 februari 2013

Homemade granola


Granola wordt gegeten als ontbijtgraan en bestaat uit havervlokken, noten en honing dat krokant wordt gebakken. Na het bakken worden vaak rozijnen en gedroogde vruchten toegevoegd. Granola geeft veel energie, dus het is een perfect ontbijt om je dag mee te beginnen. 

Eerst kocht ik altijd gewoon een pak muesli in de supermarkt, tot ik ontdekte dat het super makkelijk en veel goedkoper is om granola zelf te maken. Daarnaast kun je granola precies zo maken als je zelf wilt. Dus in mijn zoektocht naar de perfecte mix van granola, heb ik veel verschillende combinaties uitgeprobeerd. 

Hier deel ik het basisrecept en enkele van mijn favoriete combinaties. 
Basisrecept voor een grote pot granola:
300 gram  havermout
100 gram  grof gehakte noten
4 el          sesamzaad
4 el          pitten zoals zonnebloempitten of pompoenpitten
2 el          plantaardige olie
6 el          ahornsiroop of vloeibare bloemenhoning

Na het bakken kun je naar smaak toevoegen:
75 gram    rozijnen
75 gram    gedroogde vruchten



Welke noten en gedroogde vruchten je gebruikt, kun je zelf kiezen. Lekkere noten voor het maken van granola zijn bijvoorbeeld amandelen, pecannoten, macadamianoten of hazelnoten. Gedroogde vruchten die ik zelf erg lekker vind voor door de granola zijn cranberries, abrikozen, pruimen of kersen. 



Enkele van mijn favoriete combinaties:
Noten vanille granola met geschaafde amandelen en grof gehakte pecannoten en hazelnoten en vanille extract of vanille suiker, granola met gedroogde kersen en geschaafde amandelen en een theelepel kaneel of granola met amandelen, hazelnoten, pompoenpitten, rozijnen, gedroogde abrikozen, gedroogde dadels, 

Een tip is om de noten, gedroogde vruchten en de zaden en pitten bij een bazaar te halen. Daar heb je vaak een grote zak voor weinig geld. Ook kun je hier vaak een zak sesamzaad en kokosschaafsel kopen. 







Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden. 

Meng de havermout, noten, pitten en het sesamzaad door elkaar. Roer de olie er door heen. Roer nu de ahornsiroop of honing er door totdat de ingrediĆ«nten aan elkaar plakken en kruimelen. 

Vet een stuk bakpapier in met wat zonnebloemolie en leg dit op een bakplaat. Om er voor te zorgen dat het bakpapier goed blijft liggen en niet omkrult kun je het eerst even tot een prop frommelen. Als je het vervolgens uit elkaar haalt blijft het goed plat liggen. Verdeel het mengsel hierover. 

Bak de muesli in het midden van de oven in 20-25 minuten krokant (tot het bruin is, maar laat het niet te donker worden). Schep het mengsel om de 6 Ć  7 minuten om. 

Als de granola is afgekoeld kun je rozijnen en gedroogde vruchten toevoegen. 

Super lekker als ontbijt met kwark of zelfgemaakte hangop.