dinsdag 19 maart 2013

Romige citroenrisotto


Risotto is één van de dingen is die ik het liefste eet (het is zelfs zo ernstig dat ik het bijna elke week maak). Het fijne aan risotto vind ik dat je het zo simpel of luxe kan maken als je wil. Voor risotto op z'n meest basic heb je maar een paar ingrediënten nodig - bouillon, wijn, boter, olijfolie, ui, knoflook, rijst en parmezaan. De boter, olijfolie, ui en knoflook vormen de basis van de soffritto, de fundering van elke risotto. 

De rijst vereist wat meer uitleg. Er bestaan verschillende soorten risottorijst: Arborio, Vialone Nano of Carnaroli. Kort gezegd bestaan er twee risottostijlen. De lossere, nattere risotto wordt gegeten in Veneto. Als je van deze stijl houdt, neem dan de Vialone Nano. Als je van een dikkere risotto houdt, dan is de Arborio meer jouw stijl. Dit is een grote, mollige graansoort met een kleverige structuur. Volgens de Italianen heeft de Carnaroli de perfecte balans: het bevat genoeg zetmeel om de risotto kleverig te maken, maar ook om de risotto haar bite te behouden. 

Aangezien geen enkele risotto hetzelfde is, moet je de verschillende rijstsoorten gewoon een keer uit proberen om erachter te komen welke je het lekkerste vindt, maar dit geldt natuurlijk voor zo veel dingen. Zelf houd ik wel van romig, dus voor een extra creamy effect neem ik Arborio rijst. Wat is jouw favoriete risottorijst?

Hier het recept voor een super basic risotto (ik houd van basic). Het enige wat je aan de basis toevoegt is citroen en mascarpone. 


Dit heb je nodig voor creamy citroenmascarpone risotto voor 4 personen
olijfolie
50 gram boter
1 ui of sjalotje
1 teen knoflook
500 gram risotto rijst
1 liter kippenbouillon (dit doe ik meestal op gevoel)
100 ml droge witte wijn
150 gram mascarpone
1 citroen, schoongeboend
Parmezaanse kaas geraspt

Verwarm de olijfolie en helft van de boter in een pan. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze hierin. Voor het beste resultaat neem je de tijd en bak je de ui heel zacht, zonder deze te verkleuren. 

Doe de rijst erbij en schep deze om totdat 'ie glazig gaat zien. Doe dan de wijn erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen.

Voeg nu met een soeplepel de bouillon toe. Blijf steeds roeren en voeg pas weer een nieuwe lepel toe als alle bouillon helemaal is opgenomen. 

Haal de pan van het vuur als de rijst 'al dente' is (na ongeveer 20-30 minuten afhankelijk van hoeveel bite je houdt). Roer de Parmezaanse kaas en de boter erdoor. Laat even staan.

Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Voeg dit toe aan de risotto samen met de mascarpone. Roer alles door elkaar.

Serveer met citroenpartjes: leg citroen in partjes even onder de grill in de oven totdat ze zwarte puntjes krijgen. Bestrooi met Parmezaanse kaas, versgemalen peper en zout.