zaterdag 6 april 2013

De beste worteltaart ever (best carrot cake ever)


Een tijdje geleden at ik voor het eerst worteltaart. Ik moet zeggen dat ik me er nooit eerder aan gewaagd had, omdat ik altijd een beetje nare associaties had door het konijn dat bij de bakker kwam... Máár niets is minder waar: het was echt de lekkerste taart die ik ooit heb gegeten. Dat stomme konijn liep dus gewoon te liegen. 

Toen het het afgelopen weekend Pasen was en een worteltaart hier goed bij past, dacht ik laat ik de taart die ik heb gegeten proberen na te maken. Ik heb meerdere recepten gecombineerd om uiteindelijk tot dit recept te komen. 

Het resultaat is een lekker smeuïge taart vol kruidige smaken met een licht citroenige roomkaas frosting. 

Hier het recept voor de beste worteltaart ever

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt
Voor de taart
700 gram wortelen
220 gram bruine suiker
300 gram witte suiker
375 gram bloem
handje rozijnen
handje walnoten (houd er een paar achter voor garnering)
4 eieren
235 ml plantaardige olie
zakje vanille suiker of 10 ml vanille extract
7 gram bakpoeder
rasp van 1 sinaasappel
1 tl zout
4 tl kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemberpoeder

Voor de roomkaas frosting
400 gram roomkaas
100 gram roomboter op kamertemperatuur
halve bus poedersuiker
zakje vanillesuiker of 5 ml vanille extract
rasp van 1 citroen

extra nodig: twee even grote springvormen van ongeveer 25 cm doorsnede

Zo maak je de worteltaart
Rasp de wortels in de keukenmachine (met de hand ben je wel erg lang bezig). Meng de geraspte wortels met de bruine suiker in een kom en zet weg. 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal de springvormen los. Leg een stuk bakpapier op de bodem en doe de vorm eromheen. Vet de twee springvormen nu in met boter.

Klop de eieren los in een kom en voeg de witte suiker, plantaardige olie en vanille toe. Zeef de bloem en meng dit erdoorheen. Voeg de bakpoeder, zout en specerijen toe. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe. Roer alles goed door elkaar zodat er een zoete natte massa ontstaat. 

Hak de rozijnen en walnoten (zo fijn als je wilt). Doe deze bij het mengsel en roer ten slotte het wortelmengsel erdoorheen. 

Verdeel het mengsel gelijk over de twee springvormen. 

Bak de taarten in ongeveer 40 minuten totdat 'ie gaar is. Laat de taarten 10 minuten afkoelen in de vorm. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen. 


Maak ondertussen de roomkaas frosting. Meng de roomkaas met de boter tot je een egaal mengsel krijgt. Doe de vanillesuiker en poedersuiker erbij. Rasp een citroen en doe de citroenschil erdoor. Roer door elkaar zodat je een mooi romige frosting krijgt. 




Haal de taarten uit de vorm. Leg een taart op een mooie etagère of serveerbord. Bedek met een laag frosting. Leg de tweede taart hierop en spatel de rest van de frosting over de bovenkant van de taart. Maak nu de zijkanten dicht zodat de hele taart mooi bedekt is met een lekker dikke laag. Bestrooi met wat fijngehakte walnoten. 

En klaar! Dan krijg je deze super lekkere taart. Het is op het moment mijn lievelingstaart. Wat is die van jou?