HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

vrijdag 15 februari 2013

Comfort food: mac 'n cheese


Februari wordt ook wel een sprokkelmaand of schrikkelmaand genoemd. Met maar 28 dagen is februari de kortste maand van het jaar. Eens in de vier jaar krijgen we er een dagje bij. Helaas is dat dit jaar niet het geval, dus moeten we het gewoon met 28 dagen doen. 


Dat februari echt zo'n typische maand is waarin het kan vriezen en dooien, werd gister maar weer al te duidelijk. Zo vertrok ik 's ochtends nog niets vermoedend op de fiets van huis, om 's middags door een sneeuwstorm terug te keren. Toen ik eindelijk ondergesneeuwd thuis was aangekomen, had ik maar aan één ding behoefte: comfort food. De hoogste tijd dus voor eten waar we blij van worden!

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gr   macaroni
50  gr    ongezouten boter
1           grote ui
1           knoflook teen
2   el     bloem
600 ml   volle melk
150 gr   cheddar
25  gr    broodkruimels
bosje verse tijm, bieslook en peterselie
1/2 tl    nootmuskaat
1   tl     paprikapoeder
1   tl     versgemalen peper 
1   tl     zeezout
           olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakblik in met wat boter. Kook de macaroni, laat uitlekken en zet apart. 


Rasp de cheddar. Snijd de verse kruiden in stukjes en meng met het broodkruim. Houd een beetje verse kruiden achter voor de garnering. 


Snipper de ui en de knoflook en bak ze tot ze zacht worden. Smelt ondertussen de boter in een grote pan op matig vuur. Doe dan de bloem erbij en roer tot het bruinig kleurt. Voeg vervolgens langzaam roerend de melk toe. Voeg de nootmuskaat, paprikapoeder, peper en zout toe. 



Zet het vuur laag en blijf roeren. Voeg, als de saus dikker wordt, beetje bij beetje de geraspte cheddar toe. Blijf roeren tot alles gesmolten is. Voeg nu de macaroni toe en roer door de saus zodat alles bedekt is. 



Haal de pan van het vuur en verdeel de macaroni over het bakblik. Bestrooi met het kruiden-broodkruimmengsel en besprek met een beetje olijfolie. 



Zet het bakblik in de oven en bak in ongeveer 30 minuten tot het gaat borrelen en mooi goudbruin is. Bestrooi met de gehakte kruiden en serveer.