HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

maandag 18 februari 2013

Filodeegtaart met spinazie en feta van Jamie Oliver


Deze filodeegtaart met spinazie en feta is van Jamie Oliver en komt uit zijn kookboek ''Jamie in 30 minuten''. Hoewel het mij niet altijd lukt Jamie's hele maaltijden in 30 minuten op tafel te zetten, is dit recept heel makkelijk en ook leuk om te maken. 

Zelf houd ik erg van quiches en hartige taarten. Dit recept leek me daarom leuk om uit te proberen, omdat de taart wordt gemaakt van filodeeg in plaats van bladerdeeg (dus minder vet!). Dit recept is dus perfect voor de hartige taarten liefhebber die eens wat anders wil dan bladerdeeg. 

Omdat de oven in mijn studentenflat nogal klein is, maak ik de taart niet in een ovenbestendige koekenpan, maar in een springvorm, dat gaat ook prima. 

Hier dus mijn versie van Jamie's filodeegtaart met spinazie en feta. 
Ingrediƫnten voor 4 personen:
1 pakje  filodeeg (ruim van te voren ontdooien)
300 gr    feta
4           eieren
400 gr    gewassen spinazie
50  gr     cheddar
100 gr    pijnboompitten
1           citroen
             gedroogde oregano
             cayennepeper
             nootmuskaat, om te raspen

Verwarm de oven voor op 200 graden.  

Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

Breek de eieren in een mengkom en kruimel er de feta bij. Rasp de cheddar erover. Voeg wat oregano en peper toe. Raps de schil van de citroen en voeg dit toe. Doe er een scheutje olijfolie bij. Voeg de pijnboompitten toe aan het eimengsel als ze mooi goudbruin zijn gekleurd. Roer nu alles goed door elkaar.

Verhit een beetje olijfolie in de koekenpan en doe er de helft van de spinazie in. Voeg steeds een plukje spinazie toe als de blaadjes voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit. Doe de spinazie bij het eimengsel en rasp er nootmuskaat over. Meng alles goed.

Pak een vel bakpapier van ongeveer 50 cm. Kreukel dit tot een prop en vouw het weer uit, zo blijft het plat liggen. Kwast het nu in met olijfolie.

Leg 4 vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het bakpapier, zodat het bijna helemaal bedekt is. Filodeeg scheurt snel, maar dat maakt niet uit. 

Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout, peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit alles nog twee keer zodat je drie lagen hebt. 
Leg het vel bakpapier met het filodeeg nu voorzichtig in een sprinvorm, zodat de randjes erover heen hangen. Druk het deeg in de rand een beetje aan. Giet het eimengsel erin en verdeel. Vouw nu de overhangende randjes deeg losjes over de vullen heen. 

Bak de taart in ongeveer 20 minuten in de oven tot 'ie gaar en mooi goudbruin is.