Gister organiseerde ik een dinnerparty voor vriendinnen ter ere van mijn verjaardag. Eerst wilde ik allerlei nieuwe gerechten gaan uit proberen, maar later bedacht ik me dat ik net zo goed iets kon maken waarvan ik wist dat het lekker zou smaken. Daarnaast vind ik het ook ongezellig om de hele avond in de keuken te staan. Natuurlijk wil je wel een tafel vol met lekkers maken. Deze gerechten kosten niet veel tijd en zijn makkelijk overdag al te maken zijn. Aangezien wij een minuscuul oventje hebben en er dus maar één baksel tegelijk in kan, heb ik gerechten gekozen die je net zo lekker koud kunt eten. Aangezien twee vriendinnen vega zijn, is het uiteindelijk een vegadiner geworden.
Na het kiezen van de gerechten komt het tafeldekken. Als student is dat nog best een opgave. Op mijn kamer heb ik namelijk geen grote eettafel, alleen een bureautje. Ik heb dus twee verschillende tafels (ook nog eens van ongelijke hoogte) aan elkaar geschoven. Om toch een soort van grote tafel te creëren, heb ik de tafels met bruin inpakpapier bedekt (meteen handig als tafelkleed). Leuk is om alles te serveren op verschillende mooie schalen en taartplateaus. Zet een zilveren blik met bestek (keertje bewaren van tomaten in blik) samen met een stapel kleine bordjes en verschillende flessen met water in het midden van de tafel en versier het geheel met een bloemetje. Extra feestelijk is om de quiche en taart te serveren op papieren doilies en om de polentamuffins met zelfgemaakte vlaggetjes van washitape te versieren. Zo, hartstikke feestelijk.
Zo zag het menu voor 8 personen eruit: quiche met blauwe kaas en vijgen, hartige cake met feta en olijven, polentamuffins met zongedroogde tomaatjes en lente ui, kazen en als toetje een citroen ricottacheesecake met lemon curd en bodem van country cookies. Alle recepten moeten op 180 graden in de oven, dus als je eenmaal lekker op dreef bent, ben je zo klaar!
Quiche doet het altijd goed bij een grote groep eters en het is lekker en makkelijk. Ik maakte een quiche met blauwe kaas en vijgen. De zoute smaak van blauwe kaas en de zoetige smaak van vijgen vind ik echt heerlijk. Blauwe kaas kan tricky zijn, omdat veel mensen er niet van houden. Als je een niet al te zware variant neemt, valt deze quiche sowieso in de smaak (zelfs bij degenen die normaal niet zo van blauwe kaas houden). Als blauwe kaas had ik Danish Blue genomen. Deze kaas is mild en zeker als 'ie smelt niet meer zo sterk van smaak (hetzelfde geldt voor Gorgonzola). Als je zeker weet dat je eters enorme blauwekaasfans zijn, kun je een pittigere soort nemen, zoals zoals Roquefort of Blue Stilton. Echt een lekker recept en zo klaar!
Dit heb je nodig voor de quiche met vijgen en blauwe kaas
6 plakken bladerdeeg
250 ml slagroom
2 eieren
ongeveer 12 gedroogde vijgen
1 sjalotje
150 gram blauwe kaas (mild is Danish Blue of Gorgonzola, wat pittiger zijn Roquefort of Blue Stilton)
100 gram geraspte gruyère
versgemalen peper en zout
Zo maak je de quiche
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol de vellen bladerdeeg uit tot één groot deeg. Vet een quichevorm in met boter of olijfolie en bekleed de vorm met het deeg. Prik wat gaatjes met een vork. Snijd de vijgen door de helft en snijd de blauwe kaas in stukken. Snipper het sjalotje. Verdeel de vijgen, blauwe kaas en sjalotje over de bodem. Roer de eieren los met een vork en meng met de slagroom. Breng op smaak met peper en zout. Doe de helft van de geraspte gruyère door het eimengsel en verdeel over de quichevorm. Bestrooi met de rest van de gruyère. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Wat ook erg leuk staat op een volgedekte tafel zijn polentamuffins. Al eerder maakte ik polentamuffins met groene asperges en geroosterde paprika (klik hier voor het recept). Ik houd wel van variatie, dus deze keer maakte ik ze met zongedroogde tomaatjes en lente ui. Ook erg lekker en ook dit recept is niet veel werk.
Dit heb je nodig voor 12 polentamuffins met zongedroogde tomaatjes en lente ui
170 gram bloem
150 gram polenta (ook wel maïsgries/maïsmeel)
3 tl bakpoeder
2 eieren
3 lente uitjes
ongeveer 10 zongedroogde tomaatjes (even laten uitlekken)
50 gram Parmezaanse kaas
70 gram geraspte oude kaas
50 ml karnemelk
1 el olijfolie
1 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, het maïsmeel, het bakpoeder, de komijn en chilipoeder in een kom. Voeg de karnemelk en losgeklopte eieren toe en roer alles snel door elkaar. Roer nu de geraspte Parmezaan en geraspte oude kaas erdoor. Snijd de bosui in ringetjes en de zongedroogde tomaat in stukjes. Voeg deze toe en roer alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Vet muffinvormpjes royaal in met boter of olie en verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de muffins in ongeveer 25 minuten (check even na 20 minuten) tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen en haal ze dan uit de vormpjes. Serveer op een leuke schaal of bord.
Eerder maakte ik al een hartige cake met feta en olijven. Dit viel zo goed in de smaak dat ik dit recept weer heb gemaakt. Hartige cake past perfect bij een eetfeestje en is super simpel om te maken. En het is weer eens wat anders. Mijn favoriet is echt met feta, olijven en Parmezaanse kaas, maar je kan voor de vulling natuurlijk nemen wat je lekker vindt. Ook lekker is met rucola en pijnboompitten. Dat recept vind je hier.
Dit heb je nodig voor één hartige cake met feta en olijven
225 gram zelfrijzend bakmeel100 ml olijfolie
100 ml witte wijn
150 gram feta in blokjes
250 gram gemengde groene en zwarte olijven, zonder pit uitgelekt
3 eieren
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
zwarte peper uit de molen
Zo maak je de hartige cake
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alles goed en snel tot een glad beslag. Giet het in een goed ingevette cakevorm van 1 liter inhoud. Bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar. Prik er even met een satéprikker in om te kijken of 'ie gaar is.
Tot slot maakte ik twee salades. De eerste is met venkel, dadels en walnoten en de tweede een speltsalade met tomaatjes, amandelen en Parmezaan. Allebei super lekker en niet veel werk. De spelt moet je vaak wel een nachtje laten weken en het moet een uurtje koken, vergeet dit dus niet om van te voren te doen. De salades kun je ook makkelijk van te voren maken. Houd de dressing dan apart en doe deze pas vlak voordat je aan tafel gaat over de salade, anders verlept de boel.
Dit heb je nodig voor een grote bak venkelsalade met dadels en walnoten
5 stengels bleekselderij
1 venkelknol
sap van een halve citroen
klein bosje bladpeterselie
3 el pompoenpitten
60 gram walnoten
50 gram comté (kaas)
ongeveer 10 dadels
75 gram lekkere slasoorten
voor de dressing:
2 el olijfolie
2 el walnotenolie
sap van een halve citroen
peper en zout
Zo maak je de venkelsalade
Snijd de bleekselderij dunne plakjes. Snijd de groene stengels van de venkelknol en halveer in de lengte. Snijd de venkel in dunne plakjes. Doe dit samen met de sla in een grote kom en sprenkel het sap van een halve citroen erover tegen het verkleuren. Snijd de peterselie en doe erbij. Hak de walnoten in grove stukken en rooster ze samen met de pompoenpitten in een droge koekenpan. Snijd de comté en de dadels in reepjes. Doe dit alles in de kom. Maak de dressing door de olijfolie, walnotenolie en het citroensap te mengen. Breng op smaak met peper en zout.
Dit heb je nodig voor de speltsalade met tomaatjes, amandelen en Parmezaanse kaas
100 gram spelt
rode, gele en oranje cherrytomaatjes
1 sjalotje
3 el pompoenpitten of zonnebloempitten
50 gram amandelen
50 gram Parmezaanse kaas (stuk)
75 gram veldsla
voor de dressing: 1 el gedroogde tuinkruiden (zoals salie, rozemarijn, tijm, bieslook, dille) aanmaken met olijfolie
Zo maak je de speltsalade
Zet water op en laat de spelt een uurtje zachtjes koken tot 'ie gaar is. Snipper ondertussen het sjalotje en snijd de tomaatjes door de helft. Doe dit samen met de veldsla in een leuke schaal. Rooster de pitten en grof gehakte amandelen in een droge koekenpan. Snijd de Parmezaanse kaas in stukjes. Maak een dressing van gedroogde tuinkruiden en olijfolie. Schenk dit over de salade en hussel alles door elkaar. Breng de salade op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!
Eet smakelijk!