HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

vrijdag 20 december 2013

Het perfecte kaasplankje samenstellen


Give me a good sharp knife and a good sharp cheese and I’m [a] happy [man] ― George R.R. Martin

Stel je voor: je mag je hele leven lang nog maar één ding eten op de wereld, wat zou dat dan zijn? Ik zou zeggen kaas. Of brood. Of allebei. Ik weet niet of jullie wel eens nadenken over deze vraag, maar ik stel hem soms aan mezelf. Eigenlijk een onuitkoombaar dilemma. Maar kaas is echt mijn ding. Ik eet het vaak als hoofdgerecht. Dan wordt de tafel één grote kaasplank vol met kazen, ambachtelijk brood, stroop, druiven, chutney en natuurlijke een goed glas wijn. 

Ik kan me voorstellen dat kaas als toetje niet meteen het eerste is waar je aan denkt als je net de knoop van je broek losmaakt na een uitgebreid diner. Toch zou je het eens moeten proberen. Kaas is echt een perfecte afsluiter van de maaltijd en vanwege de kleine stukjes valt het qua machtigheid ook wel mee.

Bij de online kaaswinkel De lekkerste kaas mocht ik een kaasplankje uitkiezen. De webshop is echt een kaaswalhalla voor de kaasfanaten onder ons. Lees verder hoe je een kaasplank samenstelt mét kortingscode, zodat je zelf ook online een kaasplankje kan samenstellen. De code is tot het einde van dit jaar geldig, dus ideaal om het feestelijk jaar mee af te sluiten. 
De variatiemogelijkheden met een kaasplankje zijn eigenlijk onbeperkt. Zoiets als dé kaasplank bestaat niet. Wel zijn er een paar algemene ''regels'' voor het samenstellen van een kaasplank. 

Basisregels voor het samenstellen van een kaasplankje
- Kies minimaal 3 verschillende kaassoorten
- Neem ongeveer 100-125 gram kaas per persoon
- Kies kazen die qua smaak, kleur en structuur verschillen (dat staat leuk)
- Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen (dat staat ook leuk)
- Maak het kaasplankje compleet met verschillende soorten chutneys, compotes en brood
- Serveer het kaasplankje op een houten plank met grote glazen bijpassende wijn of port
- Gebruik per kaasfamilie een ander mes


Het begint allemaal bij het selecteren van de kazen. Als uitgangspunt kun je de vijf kaasfamilies nemen. Deze gelden als leidraad voor de perfecte kaasplank. 
De kazen zijn qua smaak oplopend van zacht naar pittig
1. Witschimmelkazen (zoals Brie de Meaux en Camembert de
    Normandie)
2. Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie en chèvre)
3. Harde en halfharde kazen (zoals Manchego, Passendale, Cheddar,
    Boerenkaas en Comté)
4. Rode korstkazen (zoals Chaumes, Reblochon en Bon Tallegio)
5. Blauwschimmels (zoals Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme
    d'Ambert en Roquefort)

De smaak van rode korstkazen en blauwschimmels is vaak sterk en blijft lang hangen waardoor de andere kazen overstemd kunnen worden. Belangrijk is dus om de kazen van mild naar pittig op het plankje te leggen. Als je weet welke kazenfamilie je het lekkerste vindt, is het ook leuk om meerdere kazen uit één kazenfamilie te kiezen.  

Kaas
Haal de kaas twee uur (voor de harde en half harde kazen zelfs drie uur) van te voren uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. De smaken en geuren van kaas komen dan pas echt goed tot hun recht. Zonde dus om de kazen koud te eten. 

Wijn
Drink een passende wijn bij het kaasplankje. De wijnkeuze is afhankelijk van de kazen. Hoe witter en zachter de kaas, hoe fruitiger en frisser de wijn. Bij veel kazen is een te zware rode wijn niet lekker, omdat vooral de lichtere witte kazen hierbij in het niet vallen. Heb je niet al te overheersende kazen? Drink er dan een frisse Chardonnay of Sauvignon Blanc bij. Bij de wat zwaardere volle witte korstkazen past een goede witte wijn, zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn. Bij harde, pittige kazen mag de wijn zwaarder zijn. Als je voor een rode wijn gaat, kies dan voor een Merlot, Pinot Noir of een fruitige Fitou. Blauwschimmelkazen gaan goed samen met zoete wijnen en port. 
Brood
Serveer goed brood bij de kaas. Haal ambachtelijk brood bij de betere bakker of maak je eigen brood. Mijn favorieten zijn honing notenbrood of rozijnen notenbrood. Ook lekker is vijgenbrood of dadelrolletje (recept volgt). 

Fruitcompote
Lekker is om er een fruitcompote of chutney bij te serveren, zoals een vijgencompote of een perenchutney. Wat ik zelf erg lekker vind (en heel simpel) is een blik appelstroop. Je zou het misschien niet zeggen, maar appelstroop is echt een match made in heaven met oude pittige brokkelkazen.  


Het is ook leuk om je kaasplankje aan te passen aan het menu. Stel je hebt Frans gegeten, dan kun je afsluiten met een Frans plankje. Hieronder wat ideeën voor verschillende kaasplankjes:


Frans plankje
Camembert de Normandië
Chevre
Comté
Chaumes
Reblochon
Roquefort

Hollands plankje

Boerenkaas
Maasdammer
Goudse kaas
Edammer kaas
Friese nagelkaas

Zwitsers plankje

Gruyère
Emmentaler
Vacherin Mont d'Or
Appenzeller

Italiaans plankje
Parmezaan
Pecorino Romano
Fontina
Bel Paese
Taleggio
Gorgonzola

Engels plankje

Cheddar
Red Leicester
Blue Stilton
Double Gloucester


Mijn kaasplankje
Zelf stelde ik het volgende kaasplankje samen:
Brie de Meaux
Crottin de Chavignol
Comté
Epoisses
Blue Stilton Ilchester

Het plankje begint met de witte schimmelkaas Brie de Meaux. Dit is een authentieke brie afkomstig ten oosten van Parijs gemaakt van rauwe melk met een romige en pikante smaak. Daarna komt een Crottin de Chavignol. Dit is een stevig geitenkaasje. Als harde kaas heb ik gekozen voor een Comté. Harde kaas heeft een stevige structuur en heeft vaak meerdere jaren gerijpt. Deze Comté heeft 24 maanden gerijpt en is nog gemaakt van zomermelk van koeien die hoog op de bergweiden grazen. Als roodkorstkaas ligt een Epoisses op het kaasplankje. Deze kaas is een van de sterkst ruikende Franse kazen, dus voor de echte kaasliefhebbers. Het kaasje is zo ontzettend zacht en romig van binnen met een enorm aroma van geuren. Het lijkt serieus bijna te smelten. Het plankje eindigt met een niet al te pikante Blue Stilton. De Blue Stilton komt uit Engeland en is een heerlijke afsluiter van het kaasplankje. 
Je kan een kaasplankje dus zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je wil. Het is in ieder geval een lekkere en gezellige manier om een etentje mee af te sluiten. Geen tijd of keuzestress? Dan heeft De lekkerste kaas ook vooraf samengestelde kaasplankjes

Wil je ook een kaasplankje serveren als feestelijke afsluiting van het jaar 2013? Met de kortingscode 'Yellowlemontree' krijg je tot en met 31 december 2013 5€ korting in de online kaaswinkel.

De kortingscode 'Yellowlemontree' voor 5€ korting is geldig t/m 31 december 2013 in de online kaaswinkel De lekkerste kaas