HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

vrijdag 5 juli 2013

Artisjok


Ik vind artisjokken echt cool. Echt van die groenten waarvan je niet weet wat je ermee aan moet. Tenminste, dat had ik. Totdat ik bij een etentje van vriendinnen kwam en er een artisjok op tafel stond. 

Maar hoe eet je zo'n artisjok nou? Het lekkerste is de bloemknop (dat is ook wat je eet als je artisjokken uit blik haalt). De bloemknop zit verstopt in het midden. Eerst moet je je dus door de blaadjes van de artisjok heen werken. Geen ramp, want het zachte gedeelte daarvan kun je ook eten! Zet 'm in zijn geheel op een bord met schaaltjes met verschillende sausjes en vinaigrette ernaast. Super lekker hapje en gezond! 


Wat heb je ervoor nodig
Natuurlijk een artisjok 
1 citroenZo bereid je een artisjok
Eerst verwijder je de steel en een stukje van de onderste blaadjes. Deze zijn namelijk hard en taai en dat moet je niet hebben natuurlijk. Snijd een citroen door en wrijft met de snijkant over de onderkant van de artisjok. Zo voorkom je dat de artisjok op die plek bruin wordt. De bovenste bladeren van de artisjok kun je ook verwijderen, omdat ze weinig vruchtvlees bevatten maar dit is niet persé nodig. Kijk nog even of de onderste en bovenste blaadjes scherpe puntjes of droge stukken bevatten, knip dit er dan af. 

Breng vervolgens een pan met ruim water aan de kook en pers de citroen hierboven uit. Zo blijft de artisjok mooi groen. Kook de artisjok in ongeveer 30-45 minuten. Kleine artisjokken zijn eerder gaar dan grote. De artisjok is gaar als je met een mes gemakkelijk in de bodem kunt prikken en als je aan een blaadje trekt, moet het makkelijk los laten. Zo check je of de artisjok gaar is. Haal de artisjok uit het water en laat op z'n kop op een bord uitlekken. 

Serveer de artisjok in zijn geheel, warm of koud. Maak er een lekkere vinaigrette bij om de blaadjes in te dippen. Het zachte gedeelte van de blaadjes kun je namelijk opeten. Trek de blaadjes van de artisjok, haal het zachte gedeelte van de blaadjes door de vinaigrette en eet dat op (eet met je handen en schraap met je tanden het vruchtvlees van de blaadjes of gebruik een lepeltje). Zo werk je naar het midden toe. Hoe dichter je bij de bloemknop komt, des te malser de blaadjes worden. Het "hooi" (vezelige draadjes) in de kern eet je niet op. Het binnenste van de artisjok is het lekkerst. The last for best. 

Mosterdvinaigrette
Men 3-4 eetlepels witte wijnazijn met wat zout en peper. Voeg 2 theelepels mosterd toe en 200 ml olijfolie. Klop met een garde totdat er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snipper een sjalotje super fijn en voeg dit toe. Breng eventueel nog extra op smaak met peper, zout en fijngehakte gemengde kruiden zoals peterselie, bieslook en basilicum. 

Mosterd-honingsaus
Meng 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel grove mosetrd, 1 theelepel honing, 1/2 theelepel balsamicoazijn en 2 theelepels sherryazijn in een kom. Breng op smaak met peper en zout.

Waterkersdip
Was een handje waterkers en pureer dit met een bosje dille in de keukenmachine of met de staafmixer. Klop er 1 theelepel mosterd, 2 eetlepels yoghurt en 2 eetlepels zure room doorheen. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap.