HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

zaterdag 21 september 2013

Bietensoep met romige yoghurt & gorgonzola


Vandaag is het dan officieel aan: herfst. Maar, de herfst is zo erg nog niet. Voor mij is herfst soep. Soep hoort bij de herfst. Zoals regenbuien en windvlagen vol blaadjes ook bij de herfst horen. Stevig gevulde soepen bieden troost, comfort, warmte, thuiskomen. Dit is ook zo'n soep. Gemaakt van bieten en linzen, met de smaak van dille. Bovenop een flinke schep yoghurt en wat gorgonzola maken deze soep heerlijk romig.

Dit heb je nodig voor een flinke pan soep
1 kg gekookte bieten (of twee grote potten bieten al in schijfjes)
2 uien
1 teen knoflook, in stukjes
1 aardappel
400 gram linzen
bosje dille (houd wat apart voor de garnering)
groentebouillon 

romige gorgonzola (bijvoorbeeld met mascarpone erdoorheen) 
Griekse yoghurt of andere romige yoghurt
Deze bietensoep heb je zo gemaakt
Snijd de ui en aardappel in grove stukken. Verhit wat olijfolie in een grote pan en bak de ui en aardappel samen met de knoflook en de dille even aan. Snijd de bieten in stukjes (of gebruik bieten uit blik) en doe samen met driekwart van het blik linzen (houd de rest apart voor later) in de pan. Bak even kort mee. Breng op smaak met peper en zout. Voeg nu groentebouillon toe totdat de groenten net onder water staan. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Pureer met de staafmixer of in de blender, maar zorg dat de soep nog wel wat textuur heeft. Roer de rest van de linzen door de soep. 

Serveer met een flinke klodder Griekse yoghurt, een lepel gorgonzola en wat takjes dille. Lekker met ciabatta of zuurdesembrood.