HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

woensdag 13 november 2013

Kookboekreview: New York - recepten uit de Big Apple


Deze maand is New York verkozen tot kookboek van de maand november. In dit kookboek vind je typische New Yorkse gerechten. New York is een smeltkroes van smaken. Van Amerikaans junkfood, eethuisbezoeken zoals je ze uit films kent, invloeden uit ouderwets Chinatown tot Joodse delicatessenzaken. Ook gezonde smoothies mogen niet ontbreken in het New Yorkse straatbeeld. 

Marc Grossman neemt je met zijn kookboek mee terug naar zijn New York. Marc zelf woont alweer jaren in Parijs, maar vanuit heimwee naar zijn verleden en een nostalgische behoefte, weidde hij een kookboek aan zijn geliefde geboortestad. In het boek vind je recepten die hem troosten als hij New York mist. 

Dus heb je zin in cheesecake, pancakes of eggs benedict? Lees dan gauw verder voor de review. 

De recepten zijn ingedeeld naar het alledaagse New Yorkse leven, wat begint met een kopje koffie to go en eindigt met pickles aan de bar. 

De zoektocht naar ultieme New Yorkse recepten begint 's ochtends vroeg om 7.10 am met een old time filterkoffie en gevlochten brood, de New Yorkse tegenhanger van de Franse brioche. Of neem een glazed doughnut bij je coffee to go

Om 8.14 am zitten we aan het ontbijt met buckwheat pancakescoconut mango granola en French toastOm 11.28 am is het alweer brunchtijd. Bagels mogen nu natuurlijk niet ontbreken. Bij de brunch worden vaak eieren gegeten. Hier vind je recepten voor eggs benedict, eggs of easy of een omelet met English muffins.

Waarschijnlijk zit je nog vol, want om 12.42 pm is het tijd voor lunch. New Yorkers zijn stevige lunchers dus hier vind je recepten waar je de hele middag mee vooruit kan. Natuurlijk staan in dit hoofdstuk recepten voor overheerlijke cheeseburgers, mac 'n cheese en matzo ball soup. Om 4.23 pm is het tijd voor snacks. Neem een stuk carrot cakepumpkin pie of een cupcake. Daarna vind je recepten die altijd welkom zijn, op ieder tijdstip van de dag. Zo geeft Marc je zijn lievelingsrecepten voor fast pickles, in azijn ingelegde groenten en vruchten en een simpel recept voor pumpkin muffins met een vulling van roomkaas.

Het boek eindigt om 00.00 met een toegift. Hier vind je basisrecepten voor bijvoorbeeld strawberry jam, apple jelly en peanut butter. Ook staan hier de recepten van gerechten voor on the side. Coleslaw is voor de New Yorker onmisbaar bij een hamburger of broodje en natuurlijk ook een recept hoe je perfecte home fries bakt. 

Als je het boek snel doorbladert, lijkt het alleen maar vol te staan met junkfood. Maar als je goed zoekt, vind je ook een paar gezonde recepten. New York is namelijk ook een stad van green smoothies en hot oatmeal. Helemaal achteraan vind je de adressen van Marcs lievelingsplekjes aangegeven op een stadsplattegrond van the Big Apple. Heb je gelijk leuke adresjes, mocht je naar New York gaan. 

Zelf ben ik nog nooit in New York geweest - jij wel? -, maar deze wereldstad staat hoog op mijn to visit list. Een dag leven als New Yorker en de hele dag door eten spreekt me wel aan (alhoewel elke dag misschien wat veel van het goede is). De recepten in dit boek zijn een soort van enkele reis New York. Stuk voor stuk zijn het makkelijke en vaak ook nog snelle recepten met mooie foto's. Doe mij maar een enkeltje New York

Wil je deze New Yorkse klassiekers leren koken? Het boek New York van Marc Grossman kun je onder andere hier kopen. 

Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 978 94 6143 098 4
Prijs: 24,95 €
BESTELLEN!