HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

zaterdag 9 februari 2013

CUPCAKE MAGIC


Cupcakes. Ik maak ze graag als er iemand jarig is. Dit weekend is mijn vader jarig. We kochten dit boek. Dit leek mij dus een goede reden om weer eens cupcakes te maken. Cupcakes zien er feestelijk uit en het is weer eens wat anders dan een taart. 

Vandaag heb ik dus cupcakes gebakken en versierd met verschillende soorten toppings en versiersels. 

Zelf vind ik het mooier om grote papieren vormpjes te gebruiken. Hier daarom het basisrecept voor 6 grote cupcakes. 


Basis voor 6 cupcakes:
125 gr    roomboter
125 gr    kristalsuiker
125 gr    zelfrijzend bakmeel
2   el     melk
2           eieren
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.


Verwarm de oven voor op 170 graden. 

Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Door het cupcake bakblik te gebruiken blijven de cakejes mooier in vorm, maar het kan ook zonder bakblik. 

Laat de boter, eieren en melk op kamertemperatuur komen. Snijd de boter in blokjes. Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is, zodat deze zacht genoeg is om te kunnen mengen.

Doe de boter in een mengkom en mix met een mixer glad. Voeg de suiker toe en mix het mengsel op middelhoge snelheid. Dit zorgt ervoor dat de suiker beter wordt opgenomen door de boter en dat je beslag luchtig wordt. Mix de boter en de suiker goed door elkaar totdat er een luchtige massa ontstaat.

Voeg nu één voor één de eieren toe. Mix het beslag nog even goed.

Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe. Blijf ondertussen mixen. 

Voeg als laatste de melk toe en mix alles nog 1 minuut goed door tot een luchtig en glad beslag. 


Vul nu de papieren cakevormpjes. Gebruik hiervoor twee lepels: schep met de ene lepel een beetje beslag in het midden van het vormpje en schraap met de tweede lepel het beslag in het vormpje. Vul de vormpjes tot 2/3. Op deze manier kunnen de cakjes goed rijzen en komen ze niet boven het papieren vormpje uit.

Zet het bakblik in het midden van de oven op een rooster. Bak de cupcakes in ongeveer 20-25 minuten op 170 graden. Laat de deur gesloten, anders kunnen ze inzakken. 

Prik na 20 minuten met een houten prikker in de cupcake om te kijken of de cupcakes al gaar zijn. De cupcakes zijn gaar als er geen nat beslag aan de prikker blijft kleven. Als ze nog niet gaar zijn, laat ze dan nog 5 minuten in de oven. 

Haal de cupcakes als ze gaar zijn uit de oven. Laat ze nog even in het bakblik staan. Haal ze na een minuut uit het bakblik. Laat de cupcakes nu afkoelen op een rooster. 

Hoe platter de cupcakes, hoe makkelijker ze te versieren zijn. Mochten ze boller zijn dan gewenst, leg dan meteen nadat de cupcakes uit de oven komen een snijplank op de cupcakes in het bakblik. Haal de snijplank er na ongeveer een minuut af, als het goed is zijn de cupcakes nu mooi plat. 

Als de cupcakes zijn afgekoeld, begint het leukste: het decoreren!

Klik hier voor basisrecepten voor verschillende soorten toppings.