HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

donderdag 7 maart 2013

Homemade ketchup
Deze week ben ik druk bezig geweest met het maken van sausjes die ik normaal gesproken altijd gedachteloos kant-en-klaar uit het supermarktschap pak. 

Neem nou een van de beroemdste tafelsauzen: ketchup. Sommige mensen hebben de gewoonte alles royaal te overgieten met ketchup (niet helemaal mijn stijl) en in Utrecht kijken ze je zelfs raar aan als je een frietje speciaal met curry wil. Hoe dan ook, een flinke dot ketchup mis staat zeker niet op een hamburger of hotdog. 

Maar waar is het eigenlijk van gemaakt? Ik kan me zo voorstellen dat je je al je hele leven lang afvraagt wat er allemaal in een fles ketchup gaat. Hier dan eindelijk het antwoord op deze prangende levensvraag. Ondanks dat er meer in gaat dan je denkt, is ketchup maken een makkelijke kwestie: alles in de pan en pruttelen maar!

Hier het recept voor een jaar lang huisgemaakte ketchup!

Dit heb je nodig voor ongeveer 4 potten ketchup:

2,5 kilo rijpe tomaten 
1 rode paprika
2 uien
2 tenen knoflook
100 ml azijn
75 gram suiker
snuf zout
2 tl paprikapoeder
2 tl nootmuskaat
2 tl gemalen gember
1 el korianderzaad
1 kruidnagel
1 mespunt cayennepeper
versgemalen peper

extra: steriele potten (je maakt een pot steriel door ze even in een grote pan met water te koken of de vaatwasser natuurlijk, alleen bezit ik zelf die luxe niet en daarna uit te laten lekken op een schone theedoek)Was de tomaten en de paprika en snijd ze in stukken. Snijd de ui en de knoflook. Doe de tomaat, paprika, ui en knoflook met een scheutje water in een pan. Laat alles ongeveer 1 uur op een laag vuurtje sudderen. Roer af en toe zodat de boel niet aanbakt.

Haal de pan van het vuur en pureer alles glad met de staafmixer. Zet de pan terug op het vuur en voeg de azijn, suiker en alle specerijen toe.

Laat de saus nu nog 1,5 uur zachtjes sudderen totdat hij voldoende is ingedikt. Proef en breng op smaak met peper en zout. 

Giet de saus als 'ie nog heet is in de potten. Sluit de potten af met de deksel en zet ze op hun kop tot ze zijn afgekoeld. Door de hete lucht in de potten zuigen ze zichzelf vacuüm en blijft de ketchup wel een jaar houdbaar!

Simpel hè? En nu heb je wel mooi een voorraad ketchup.