HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

woensdag 11 december 2013

Super zesgangen kerstmenu



Christmas is a time when you get homesick - even when you're home ~ Carol Nelson

Sinds de kerstboom vrolijk staat te shinen op mijn kamer ben ik helemaal in de Kerst moodOveral waar ik kijk zie ik Kerst. Met kerstversiering verlichte straten, kerstbomen schieten als paddenstoelen uit de grond en ook de eerste kerstliederen zijn alweer op de radio te horen. Maar, laten we wel wezen, Kerst is niet alleen maar fun. Het levert ook stress op. Vooral het samenstellen van een menu kan een behoorlijke klus zijn. 

Samen met vijf andere foodies stelden we een zesgangenmenu samen om de kerststress wat te verlichten. Zo hoef je niet meer na te denken over het menu. Iedereen kookte één gang. Ik maakte het hoofdgerecht. Benieuwd naar het menu? Lees verder voor het complete zesgangen kerstmenu. 



klik op het gerecht in het menukaart om gelijk naar het recept te gaan


Begin de avond met een east meets west borrelplateau van Bluebelle. Schuif vervolgens aan bij Philippine voor een voorgerecht van zalm met muntolie, pancetta, tuinbonenpuree en friss boekweit. Brenda kookt het tussengerecht: een bloemkoolsoepje met krokant baconkruim. Dan is het alweer tijd voor het hoofdgerecht. Dit eet je bij mij. Als ik aan kerst denk, denk ik aan wild. Bladerend door de kerstdelicious. kwam ik een recept tegen voor hertenbiefstuk met hazelnootboter en roze peper. De combinatie met rode portsiroop, de lichte pastinaakpuree en knapperige spruitjes is perfect. Niet te zwaar, maar wel echt een hoofdgerecht. Na het hoofdgerecht komt weer een tussengerecht van Hanneke, dit keer een torentje van bloemkoolpuree, kabeljauw en gamba afgemaakt met citroen. Sluit het kerstdiner feestelijk af met de panna cotta van kokosmelk met boozy cranberry compote van Hazel. Eet smakelijk!

Hier het recept voor het hoofdgerecht: hertenbiefstuk met rode portsiroop geserveerd met een puree van pastinaak met tijm, spruitjes en hazelnootboter 
voor 4 personen

Hertenbiefstuk met rodeportsiroop
4 hertenbiefstukjes op kamertemperatuur
600 ml rode port
200 ml wildfond
1 plak peperkoek in blokjes
een paar takjes tijm

spruitjes
500 gram spruitjes
1 sjalot
olijfolie

pastinaakpuree
1 kg pastinaak
2 el crème fraiche
de blaadjes van een paar takjes tijm
klontje roomboter

hazelnootboter
150 gram zachte gezouten roomboter
50 gram hazelnoten
1 el roze peper
zwarte peper
rasp van 1 citroen
beetje citroensap



Voorbereiden (dit kan een dag van te voren)

Begin met de hazelnootboter. Snijd de hazelnoten heel fijn of hak ze fijn met behulp van de keukenmachine. Maal ze niet té fijn, er mogen best wat grotere stukjes tussen zitten. Meng de hazelnoot met de zachte roomboter en roer de roze peperkorrels, de citroenrasp en wat citroensap er door heen. Zo krijg je leuke roze accenten in je boter. Breng op smaak met zwarte peper. Schep de hazelnootboter op een stuk vershoudfolie en vorm tot een mooi rolletje. Laat hard worden in de koelkast.

Maak vervolgens de rodeportsiroop. Breng de port samen met de wildfond en peperkoek aan de kook. Voeg wat peper en zout toe. Laat zachtjes inkoken tot je een mooie siroop hebt. 

Bereiden
Schil de pastinaken en snijd de bovenkant eraf. Snijd in blokjes. Kook de pastinaken in ruim water in ongeveer 20 minuten zacht. Pureer met een stamper. Zelf houd ik ervan als de puree nog wat structuur heeft, maar je kunt hem zo fijn stampen als je wilt. Meng de crème fraiche en de boter erdoor en breng op smaak met versgemalen peper en zout. 

Snijd de kontjes van de spruitjes af. Snipper het sjalotje. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de spruitjes samen met de sjalot op hoog vuur bruinig. De spruitjes mogen nog best een bite hebben. 

Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Bestrooi de hertenbiefstuk met versgemalen peper en zout. Doe een klontje boter en wat olijfolie in de pan. Bak de biefstukjes afhankelijk van hoe je biefstuk het liefst eet. Persoonlijk houd ik van rare, dus ik bak ze maar heel kort per kant. Bak ze voor medium ongeveer 3 minuten (dit hangt wel weer af van de dikte van de biefstuk). Laat de biefstuk nog even rusten in aluminiumfolie. 

Haal de hard geworden hazelnootboter uit de koelkast. Snijd in plakjes en serveer op tafel op een bordje. Snijd de biefstuk in mooie plakjes. Schenk de rodeportsiroop in een mooi kannetje. Serveer de biefstuk met de groenten en de hazelnootboter. Garneer met wat takjes tijm. Drink er een lekkere volle rode wijn bij. Altijd leuk om voor de eerste keer te zeggen: alvast een hele fijne Kerstmis. 

Dit was ons menu. Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jouw plannen zijn voor het kerstdiner. Weet jij al wat je gaat eten met kerst?